Techniek Corona vaccin nu ook tegen kanker


Wetenschappers gebruiken mRNA nu ook om huidkanker te genezen. Deze techniek, die het menselijk afweersysteem traint met kleine stukje genetische code, is ook succesvol gebruikt om de Corona vaccins te maken. De maker van een van die vaccins, Moderna, heeft samen met concurrent Merck, Sharp & Dohme nu een vaccin tegen huidkanker ontwikkeld.

Aan de studie van dit nieuwe medicijn namen 157 patiënten deel met een melanoom, een kwaadaardige huidkanker. Zij leden aan een vergevorderd stadium van de ziekte, maar hadden nog geen uitzaaiingen. In alle gevallen konden artsen de tumor operatief volledig verwijderen. Toch hadden de patiënten daarna een hoog risico op terugval.

De helft van deze groep kreeg een gangbaar medicijn tegen terugkeer van huidkanker, de andere helft het nieuwe mRNA-medicijn. De resultaten van deze test waren overduidelijk. Het risico om opnieuw huidkanker te krijgen en daaraan te sterven verminderde bij het gangbare medicijn met 14,4 procent. Bij de therapie met mRNA is het risico op herhaling en overlijden 40 procent.

Daarmee is mRNA ook een belofte voor de bestrijding van kanker. Moderna denkt dat ze in de nabije toekomst ook andere tumoren – en griep – kunnen gaan bestrijden met dit medicijn. Het maakt de kans om de ziekte te overleven veel groter.