Te weinig eiwitten maakt je dik


Mensen die af willen vallen, kunnen maar beter voedsel eten waar veel eiwitten in zitten. Wie namelijk een maaltijd tot zich neemt die wel veel koolhydraten en vetten bevat, maar geen eiwitten, blijft eten. Dat zeggen onderzoekers van de University of Sydney in Australië. Zij legden 38 eerdere studies naar eten en overgewicht naast elkaar en analyseerden die.

Wat ze zagen is dat personen die per hap minder eiwitten binnen krijgen, uiteindelijk meer calorieën consumeren. Dat geldt voor mensen van alle leeftijden en onafhankelijk van hoe hun dieet er verder uit ziet. Schijnbaar blijft het lichaam een hongersignaal uitzenden tot je voldoende eiwitten binnen hebt gekregen. Met voedsel waarin vooral vetten en koolhydraten zitten – een frietje met mayo bijvoorbeeld – stil je je honger niet.

Dat verklaart voor een deel ook de huidige epidemie van zwaarlijvigheid. Het westerse dieet is steeds meer koolhydraten en vetten gaan bevatten en minder eiwitten. Vooral kant-en-klare maaltijden zijn rijk aan koolhydraten, maar niet aan eiwitten. Je kunt daarvan eten wat je wilt, maar de honger blijft.

Uit de studie komt ook naar voren dat de meeste mensen genoeg eiwitten binnen krijgen, maar dat in de loop der tijden vooral het aandeel van koolhydraten is toegenomen. Dat komt onder andere door de toegenomen consumptie van frisdranken, die barsten van de suikers.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Obesity Reviews.