Te veel training? Vergeet het


Het idee dat lichamelijke inspanning goed is voor lijf en leden, maar ook voor de geestelijke gezondheid, is algemeen ingeburgerd. Talloze studies lieten ook zien dat bijvoorbeeld bij ouderen lichaamsbeweging de achteruitgang van hersenfuncties zoals die van dementie hielp tegenhouden.

Maar tegelijkertijd is bekend dat meer zogeheten zuurstofradicalen vrijkomen wanneer spiercellen hard moeten werken tijdens intensieve lichaamsbeweging. Deze zuurstofverbindingen die met zo´n beetje alles reageren, zijn schadelijk voor allerlei processen in cellen – ook in hersencellen. Onderzoekers vroegen zich dan ook af of intensieve lichaamsbeweging via zuurstofradicalen schade kan opleveren in de hersenen.

Vergeetachtig na afloop (Foto: Flickr)

Ja dus, blijkt nu uit een Braziliaanse muizenstudie. Neurobiologen van het universiteitsziekenhuis van Florianopolis onderwierpen een groep muizen aan 9 weken van intensieve training, waarin de diertjes uit de duursport afgekeken intervaltrainingen aflegden op een loopwiel. Een tweede groep muizen mocht zich lui houden. Vervolgens trainden zij de muizen om een onder troebel water verborgen platform te vinden en daarmee uit een waterbak te ontsnappen.

Hoe snel muizen -die water haten- het platform op een later tijdstip weten te vinden is een gebruikelijke test om het geheugen van muizen te meten. De afgetrainde muizen waren significant slechter in het vinden van het verborgen platform. Het effect werd toegeschreven aan een verminderd geheugen, omdat de twee groepen muizen zich verder hetzelfde gedroegen in de waterbak.

Aanwijzingen voor een verminderde hersenfunctie vonden de onderzoekers toen ze preparaten van de muizenhersenen analyseerden. Die van getrainde muizen lieten duidelijk sporen zien van een verminderde activiteit van de ´neurotransmitter´ dopamine, waarvan bekend is dat het betrokken is bij ruimtelijk geheugen.

Omdat de onderzoekers ook een verband wisten te leggen tussen toename van vrije zuurstofradicalen en verminderde activiteit van neurotransmitters, lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat luiheid toch nog een deugd is – bij muizen dan.

Bron: Neuroscience