Te veel snoep kan hart beschadigen


Laat die zuurtjes maar liever links liggen. Voor je het weet krijg je last van je hart. Te veel suiker is namelijk slecht voor je rikketik. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Texas (VS).

De boosdoener is glucose-6-fosfaat (G6P), een afbraakproduct van suiker. Van het molecuul raakt het hart in de stress. De spiereiwitten veranderen, waardoor de pompfunctie van het hart verslechtert. Het gevolg is hartfalen.

De onderzoekers zagen de opgelopen hartschade duidelijk terug in proefdieren en stukjes hartweefsel van hartpatiënten bij wie de stukjes moesten worden verwijderd om een pompapparaatje in hun hart te kunnen installeren. Wanneer het hart al onder druk staat door een te hoge bloeddruk of andere aandoening, kan het te veel aan suiker de genadeklap geven en tot hartfalen leiden.

De behandeling van hartfalen is lastig. Medicijnen zijn er wel (plaspillen, bètablokkers en ACE-remmers), maar de laatste twintig jaar is er geen nieuwe behandeling bijgekomen. Daardoor sterven elk jaar nog altijd ruim 6000 Nederlanders aan hartfalen.

De ontdekking van het schadelijk effect van suiker kan wél de deur openen naar nieuwe medicijnen. Zo kunnen rapamycine (een onderdrukker van het afweersysteem) en metformine (een diabetesmedicijn) het schadelijke effect van G6P verstoren en de hartpompkracht herstellen, blijkt uit kleine dierstudies. Maar tot die tijd, rustig aan met snoepgoed!

De studie staat in de Journal of American Heart Association.

Foto: Stefano Mortellaro