Te veel magere modellen zien, verandert je brein


De zorg om de mentale gezondheid van jonge meisjes die van jongs af aan worden geconfronteerd met broodmagere modellen en sterren op TV en in tijdschriften, is niet meer het exclusieve domein van psychologen en feministen.

De Brits-Amerikaanse psycholoog Aric Sigman concludeert op basis van wereldwijd literatuuronderzoek dat de hersenen van jonge, zelfverzekerde meisjes veranderen door het zien van magere vrouwen. Hij beschrijft zijn bevindingen in The Biologist, het vakblad van de Britse Society of Biology. Daarmee is het onderwerp ook thema geworden van de biologie.

Wat het effect van magere mannen op andere mannen (of vrouwen) heeft, is nog niet onderzocht.

Als meisjes wordt gezegd dat ze op een dikke vrouw op een afbeelding lijken, zorgt dat direct voor verandering in de mediale prefrontale cortex, een deel van de hersenen dat is betrokken bij onze emotionele huishouding. In een ander experiment bleek dat de amygdala (ook een hersendeel) van meisjes die een gemanipuleerde foto van een dikkere versie van zichzelf zagen, ook al verandert. De amygdala gaat over sterke emoties zoals angst.

Beeld: Gut_squeezer

Follow Faqtman on Twitter