Te veel geuren geeft witte geur


Speel geluid van heel veel verschillende toonhoogtes tegelijkertijd af en je krijgt een neutraal klinkende witte ruis (white noise). Neurowetenschappers van het Weizmann Institute of Science in Israel deden hetzelfde met geuren. Het resultaat is wat zij witte geur (olfactory white) noemen: een neutrale geur waarin de indivuele componenten niet meer te herkennen vallen.

De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek 86 geurstoffen. De geuren varieerden van ‘aangenaam’ tot ‘zeer onaangenaam’ en van ‘eetbaar’ tot ‘gifig’ (hoewel geen stof echt giftig was). Ze maakten van de geuren verschillende mengsels en lieten die aan vrijwilligers ruiken.

Bij de mengels die uit slechts een paar geuren bestonden, bleken de vrijwilligers de afzonderlijke componenten goed te herkennen. Bij de twintig geuren werd het al lastiger en bij dertig bleken alle mengsels hetzelfde te reuken, zelfs wanneer geen component gelijk was.

Mensen kunnen weliswaar duizenden geuren herkennen, maar als het aankomt op het identificeren van elk indivueel component blijven we dus steken bij de dertig componenten. Het resultaat is een neutrale geur.

Gelukkig is witte geur zeldzaam in de natuur, dus hoeven we ons geen zorgen te maken dat we onverhoopt een giftig goedje bestaande uit veel geuren bij elkaar niet kunnen herkennen.

Beeld: © Richard Semik | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter