Te laat om opwarming te stoppen


Het is te laat om de opwarming van de aarde te stoppen door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. We moeten ons gaan voorbereiden op een warmere aarde.

Dat zeggen twee klimatologen in het vakblad Nature Climate Change. Volgens een Zuid Afrikaan en een Brit is het bijna niet mogelijk om een betrouwbaar klimaatmodel te maken voor de nabije toekomst. Maar ze weten wel dat we inmiddels zoveel broeikasgassen hebben geproduceerd dat ophouden nu geen zin meer heeft.

De onderzoekers constateren ook dat ondanks allemaal mooie woorden van politici geen enkel westers land ook maar enigszins in de buurt komt van de maatregelen die zijn afgesproken tijdens de klimaatconferenties van de VN. Die conferenties hebben door alle luchtreizen van gedelegeerden vooral nieuwe uitstoot opgeleverd.

Overheden van kuststreken zouden zich nu vooral op moeten gaan maken voor overstromingen en een hoger zeeniveau. Dat kan tenminste nog een paar mensenlevens redden, schrijven de klimatologen in hun stuk The Impacts of climate change on terrestrial Earth surface systems.

Follow Faqtman on Twitter