Te huur: bunker tegen wereldramp


Het jaar 2012 nadert en daarmee het einde der tijden, denken miljoenen mensen. Een handige ondernemer probeert wat aan de paniek te verdienen. Hij bouwt bunkers waarin je kunt overleven.

In de Hollywood blockbuster 2012 overleven rijke mensen de inslag van een meteoriet door zich in te schepen op gigantische cruiseschepen. Daarop zijn ze veilig als het ruimtepuin de poolkappen laat smelten. Leuk entertainment, maar zoiets gebeurt in het echt nooit. Toch?

Nou, wel dus. Een Amerikaanse ondernemer heeft in de woestijn van Californië een atoombunker gekocht waarin mensen de grootste rampen aller tijden kunnen overleven. In de buurt van de stad Barstow heeft hij dit ondergrondse complex laten verbouwen tot luxe ondergrondse schuilkelder met betonnen wanden van bijna een meter dik. Daarin kunnen 138 mensen een jaar lang overleven. Het project heet Vivo.

Ruim is het niet, de Vivo bunker.
Ruim is het niet, de Vivo bunker.

Ondernemer Robert Vicino gelooft heilig dat het einde der tijden er aan zit te komen. Niet alleen de Maya-kalender zou dat bewijzen, ook de Hopi indianen, de Bijbel en wijsgeer Nostradamus hebben volgens hem 2012 aangewezen als het jaar dat de aarde wordt getroffen door een gigantische ramp.

Maar Vicino wil er ook nog wat aan verdienen, daarom laat hij in totaal twintig bunkers verspreid over de VS bouwen. Voor een halve ton aan dollars kun je op de wachtlijst komen te staan om in aanmerking te komen voor een plaatsje in een van die bunkers.

Wat krijg je voor je geld? Een plaatsje in een bunker die aardbevingen met een kracht van tien op de schaal van Richter kan weerstaan. Ook overleef je in de bunker de ontploffing van een atoombom binnen een straal van 35 kilometer en vuur met een temperatuur van bijna zevenhonderd graden. Binnen ben je van alle gemakken voorzien: er zijn computers, dvd’s, heerlijk eten, wijn, een sportschool en gekoelde kluizen. Om na een jaar buiten opnieuw te beginnen, zijn er vierwielaangedreven auto’s, geweren, jachtbenodigdheden en zaden.