Te heet voor de Hadj?


Hadj Kaaba

De heilige plaatsen van de islam kunnen voor veel pelgrims te heet worden. Vooral wanneer de Hadj in de zomer valt, ontstaan steeds meer levensbedreigende combinaties van hitte en vochtigheid in Mekka en de omgeving. Dat zeggen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Tegen 2050 zou 20 procent van de pelgrimstochten eigenlijk niet door moeten gaan.

Eens in je leven moet iedere moslim een bedevaart maken naar de heilige plaatsen. Als onderdeel van deze Hadj, die meerdere dagen duurt, zullen pelgrims de Kaäba in Mekka bezoeken, evenals andere locaties in het gebied. Wanneer deze jaarlijkse bedevaart plaatsvindt, hangt het af van de maankalender, dus de datum gaat elk jaar een paar dagen vooruit. Momenteel is de Hadj in de zomer en ook van 2047 tot 2052 vindt deze bedevaart plaats op de heetste tijd van het jaar.

Het probleem is dat Mekka sowieso al op een van de heetste plekken ter wereld ligt, maar dat de temperaturen er sinds de jaren zeventig ook nog flink zijn gestegen. Vooral het aantal uitschieters met extreem hete temperaturen is toegenomen. Als de aardopwarming doorzet, kan het gebied delen van het jaar wel eens onbewoonbaar worden. Laat staan dat het miljoenen moslims kan opvangen die hun pelgrimage willen maken.

Een groot deel van de Hadj vindt plaats onder de blote hemel, zonder veel mogelijkheden op schaduw. Neem de zeven rondes die iedere moslim rond de Kaäba moet lopen. Met duizenden anderen, zonder schaduw. Dat kan behoorlijk gevaarlijk worden, denken de onderzoekers van MIT – al vallen daar vaker slachtoffers. Het wachten is op de eerste doden door oververhitting.

In het vakblad Geophysical Review Letters schrijven ze dat het wellicht beter is als meer heilige plekken een overkapping krijgen en het voor moslims aantrekkelijker wordt om buiten de ongezonde heetste tijd op pelgrimstocht te gaan. Ook zouden nachtelijke pelgrimages iets kunnen helpen.