TBS wél effectief


Tbs-patiënten met persoonlijkheidsstoornissen hebben baat bij ‘heropvoeding’ tijdens hun verblijf in de gevangenis.

Drie jaar na de start van de behandeling zijn het recidiverisico en de symptomen van hun persoonlijkheidsstoornis lager dan bij tbs’ers die de gangbare behandeling kregen. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een grootschalige studie in acht tbs-klinieken in Nederland door de Universiteit Maastricht.

De studie volgde 103 mannelijke tbs’ers met antisociale, borderline, narcistische of paranoïde persoonlijkheidsstoornissen. De eerste resultaten hebben betrekking op de eerste dertig patiënten die de behandeling reeds hebben afgerond. In 2015 worden alle behandelingen afgerond, waarna de onderzoekers de tbs’ers nog drie jaar zullen volgen. De helft wordt behandeld met schematherapie, de andere helft ontvangt de gangbare behandeling.

Met schematherapie verwerven patiënten inzicht in de patronen die aan hun problematiek ten grondslag liggen doordat ze als het ware opnieuw worden opgevoed. Met rollenspel wordt getoond hoe hun onaangepaste gedrag er uit ziet. Patiënten leren zo anders reageren op situaties, als je ruzie hebt probeer je het met woorden op te lossen in plaats va gelijk met de vuisten de boel te regelen.

Bij de eerste dertig patiënten die schematherapie ontvingen werd een snellere reductie van het recidiverisico gemeten. Daardoor kwamen zij gemiddeld 180 dagen eerder in aanmerking voor proefverlof onder toezicht en mochten zij 130 dagen eerder met proefverlof zonder toezicht. Opvallend is dat het recidiverisico het snelste afnam bij de meest psychopate patiënten.

Follow Faqtman on Twitter