TBC maakt comeback


TBC

Het klinkt als een ziekte uit een ver verleden. Maar tuberculose (kortweg TBC) is in grote delen van de wereld een zeer actuele bedreiging van de volksgezondheid. De tubercelbacil is resistent aan het worden voor de medicijnen die we er tegen hebben ontwikkeld. Dat betekent dat meer mensen ziek zullen worden en zelfs dood kunnen gaan aan de ziekte. Ongeveer 1,5 miljoen mensen overleden in 2014 aan de gevolgen van TBC, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Daarom is een nieuw medicijn nodig. Het Max-Planck-Institut für Infektionsbiologie in de Duitse hoofdstad Berlijn is bezig een dergelijk nieuw vaccin te ontwikkelen. Momenteel worden dierproeven gedaan, volgend jaar moeten menselijke proefpersonen aan de nieuwe stof worden blootgesteld. Het komt volgens de Duitsers geen moment te vroeg.

Ze roepen in een ingezonden brief in het blad Der Spiegel op om het nieuwe vaccin op grote schaal te gaan gebruiken. De Duitsers constateren dat vooral in oostelijk Europa de resistentie tegen gangbare medicamenten hoog is. In Wit-Rusland reageert iedere derde geïnfecteerde niet meer op medicijnen. In Estland is het iedere vijfde.

Waarom het bacil uitgerekend daar resistent is geworden, moet nog worden uitgezocht, maar waarschijnlijk is er in het verleden te snel naar medicatie gegrepen. Ook duurt de kuur tegen TBC meer dan een halfjaar en houden mensen er vaak mee op als ze zich beter voelen. Daardoor neemt de resistentie toe. De bacil ‘went’ aan het medicijn en leert zich verweren. De patiënt, die maar half beter is, kan de sterkere bacil overbrengen op een nieuw slachtoffer.

Bij een toenemende resistentie kan TBC de Europese Unie per jaar 5 miljard euro kosten aan arbeidsuitval en gezondheidskosten, zo hebben de mensen van het Max-Planck-Instituut uitgerekend. Ze pleiten daarom voor een betere diagnose en grootschalige inenting met één van de twaalf stoffen die nu op de nominatie staan te worden toegelaten. Alleen dan kan TBC in 2030 zijn uitgeroeid, zo schrijven ze in Der Spiegel.