Tawainezen maken spier uit uien


Hoe kun je kunstmatige spieren maken die net zo reageren als de echte? Met uien is het opmerkelijke antwoord. Aan de Nationale Universiteit van Taiwan stonden onderzoekers op het punt om een langdurig proces te beginnen om spierweefsel kunstmatig na te maken met anorganische materialen. Toen herinnerde één van hen zich de experimenten die hij op de middelbare school had gedaan, waarbij stukjes ui onder de microscoop werden geplaatst.

Ui heeft exact dezelfde cellenstructuur die ze het laboratorium wilden namaken. Een trip naar de groenteboer leverde genoeg studiemateriaal op om te onderzoeken of dit materiaal inderdaad geschikt was. De onderzoekers gebruikten de dunne vliesjes die tussen de verschillende lagen van de ui zitten, de zogenoemde epidermis. Dit vlies had niet alleen de juiste cellenstructuur, als je er stroom op zet, trekken de cellen ook nog samen, net als bij spierweefsel.

Die reactie bleek nog sterker te worden, nadat de celwanden met hulp van zuur en vriesdrogen wat flexibeler waren gemaakt (foto). Door meerdere lagen epidermis samen te voegen en ze te voorzien van elektroden van verschillende dikte, kon door het kunstmatige spiertje zelfs een object worden opgetild. Dat object was slechts 0,1 milligram zwaar, maar toch.

Volgens de Taiwanezen is daarmee het proof of concept geleverd, een belangrijk punt in wetenschappelijk onderzoek. Nu volgt de uitwerking van het principe, waarbij zwaardere spieren zullen worden gemaakt. Het onderzoek staat in Applied Physics Letters.