Taugé inderdaad EHEC-drager


Een lading taugé van een biologisch bedrijf in Nedersaksen is uiteindelijk toch de bron van de EHEC-besmetting.

Dat maakt het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) in Duitsland bekend. Tests tonen aan dat er bacteriën op de taugé zit van de gevaarlijke variant van EHEC. Ook zijn drie medewerkers van de biologische boerderij ziek geworden.

Vrijdag was de bacterie al aangetroffen in een geopende verpakking taugé in een vuilnisbak. Dit weekend is er ook EHEC gevonden in een gesloten bakje en is de zaak tegen de boerderij rond.

Er is veel kritiek geweest op de Duitse autoriteiten vanwege de wilde beschuldigingen die werden geuit over verschillende groenten. Zo waren eerst tomaten en komkommers aangemerkt als de boosdoeners. Afgelopen week werden rode-bietenspruiten nog vermoed als ziekteverwekker.

Volgens de BfR hebben de medewerkers van de biologische boerderij geen fouten gemaakt. Aan alle hygiëne-eisen was voldaan. Het bedrijf staat ook niet slecht bekend, er zijn niet eerder klachten gemeld. Het zou wel gaan om hetzelfde bedrijf dat vorige week is gesloten omdat het toen al werd verdacht de bron te zijn van de infectie.

Follow Faqtman on Twitter