Tatoeage vermindert kans op baan


Zit je er over te denken om een dolfijntje in je nek te laten zetten? Of misschien iets tribals op je pols en hand? Denk dan nog maar even verder. Uit onderzoek blijkt dat zichtbare tatoeages de kans op een baan verkleinen. Onderzoekers in Schotland interviewden managers in allerlei bedrijven en van allerlei leeftijden over uiterlijke kenmerken bij sollicitaties. De conclusie: een tatoeage wordt als zeer negatief beoordeeld.

Uit het onderzoek, dat werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de British Sociological Association, blijkt dat managers tatoeages zien als ‘vies’ en ‘onfris’. Ze zijn bovendien bang hoe collega’s en klanten zullen reageren op de doedels die op de huid zijn getekend. Sterker nog, een zichtbare tatoeage is het eerste waar een sollicitatiecommissie over praat nadat de kandidaat naar buiten is gelopen.

Als er dan toch een soort tatoeage moet worden genoemd die het minst erg is, dan staan plaatjes van dieren bovenaan. De meest afschrikwekkende afbeeldingen hangen samen met het lidmaatschap van een bende. De onderzoekers van de University of St Andrews ontdekten ook dat tatoeages steeds meer worden geaccepteerd, de walging van twee decennia geleden is iets minder geworden.