Tasmaanse Duivel is bacterievreter


tasmaanse-duivel

Bacteriën worden steeds sneller resistent tegen gangbare antibiotica. Daarom richt de zoektocht naar nieuwe antimicrobiële stoffen zich steeds vaker op meer ongebruikelijke bronnen. In Australië zijn ze daar erg ver in gegaan, maar wel met succes. Daar hebben ze ontdekt dat de melk van de Tasmaanse Duivel zeer effectief is tegen allerlei bacteriën, waaronder stafylokokken.

Het onderzoek naar de moedermelk van dit merkwaardige beest komt niet uit de lucht vallen. Het genoom van de Duivel is al enige tijd geleden ontcijferd, door Sydney University. Daarbij bleek dat het dier zeer specifieke peptides aanmaakt, chemische eiwitverbinding van twee of meer aminozuren. Daarvan is bekend dat ze een sterk antimicrobiële werking kunnen hebben.

Deze peptides zijn in het laboratorium nagemaakt, zodat niet iedere keer een Tasmaanse Duivel hoeft te worden gemolken, een langdurig en niet ongevaarlijk proces.

Bij tests in het lab bleken deze peptides zeer efficiënt tegen allerlei bacteriën die resistent zijn tegen gangbare antibiotica. Daaronder de Staphylococcus aureus, een potentieel dodelijke bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze bacterie werd tot nu toe bestreden met Meticilline, maar meerdere stammen zijn daar inmiddels resistent tegen. Tegen de melk van de Tasmaanse Duivel waren deze stammen echter niet bestand.

De melkbestanddelen werkten zelfs in gevallen waar het belangrijke antibioticum Vancomycine niet meer werkzaam is. Dat middel wordt vaak als laatste redmiddel ingezet, maar de resistentie daartegen is zich aan het opbouwen. Het gevolg is dat meer mensen sterven aan infecties. De WHO denkt dat resistente bacteriën over veertig jaar meer mensen kunnen ombrengen dan kanker.

Vandaar dat deze vinding zo belangrijk is. Tasmaanse Duivels zijn buideldieren, die hun kleintjes al na 21 dagen zwangerschap baren en dan verder grootbrengen in hun buidel. Daar laven de jonge dieren zich aan de moedermelk, waarmee ze hun immuunsysteem opbouwen. Mensen kunnen daar door ook van profiteren, blijkt uit deze studie, gepubliceerd in Scientific Reports.