Tanken maakt agressief


Snijden, toeteren, schreeuwen tegen andere automobilisten? Agressie in het verkeer kon wel eens komen door tanken.

Dat schrijft de Egyptische onderzoeker Amal Kinawy in het Britse tijdschrift BMC Physiology. Kinawy heeft met ratten en benzinedampen ge√ęxperimenteerd. Ze liet ratten schone lucht en de gassen van gelode en ongelode benzine inademen. De Egyptische constateerde dat de “tankstationratten” na het experiment veel agressiever waren dan de ratten die gewone lucht ademden.

Vooral het inhaleren van dampen van ongelode benzine zorgde voor opvliegend gedrag.

Volgens Kinawy zorgen de dampen die vrijkomen bij het tanken voor veranderingen in het zenuwstelsel. Benzinelucht zitten boordevol vrije radicalen die hersencellen aantasten. Dankzij de gassen kunnen de ratten zichzelf moeilijker beheersen.

De grote vraag is natuurlijk of mensen ook meer geweld gebruiken door de lucht van verse benzine. ‘Miljoenen mensen worden dagelijks blootgesteld aan benzinedampen als ze hun tank volgooien’, zegt de onderzoeker. ‘Hun zenuwstelsel werkt niet radicaal anders dan dat van ratten, dus hebben ze waarschijnlijk dezelfde reactie.’ Ze denkt daarom dat mensen net als ratten iets minder een heer (of dame) in het verkeer zijn als ze net bij de pomp vandaan komen.

benzinestation Raindog

Foto: Raindog.