Tandvleesontsteking is hardnekkig


Tandvleesontsteking is niet alleen een lastige aandoening, het heeft de potentie om 5300 jaar later nog opgemerkt te worden. Dat is gebeurd bij Ötzi, de natuurlijke mummie die werd gevonden bovenop een Alpentop. Op deze mummie wordt constant onderzoek gedaan. Bij een van die onderzoeken werd een zeer kleine hoeveelheid dna uit zijn bekken gehaald.

Toen dat werd onderzocht, bleek er erfelijk materiaal van niet-menselijke oorsprong in te zitten. Nader onderzoek leerde dat het van bacteriën was die tandvleesontsteking veroorzaken. Dat dit na vijf millennia nog aan te tonen is, toont aan hoe hardnekkig deze bacteriën zijn. Het betekent in ieder geval dat ze veel langer hebben geleefd dan Ötzi zelf.

Misschien nog gekker is dat de bacteriën zich zo diep in het lichaam van deze verre voorouder hebben genesteld. Analyse toonde aan dat het om oude bacteriën gaat, die de ijsman al tijdens zijn leven bij zich droeg. Eerdere analyse van het gebit van Ötzi heeft aangetoond dat hij gaatjes en andere gebitsproblemen had. Een tandvleesontsteking past in dat beeld.

Het onderzoek, van de universiteit Wenen en de Europese Academie, is verschenen in het vakblad PlosOne.