Tanden repareren zichzelf


Goed nieuws voor mensen met veel gaatjes. Wetenschappers van King’s College London (GB) hebben een methode ontwikkeld om tanden zichzelf te laten repareren: Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER). Deze methode zorgt, zoals de naam al zegt, dat beschadigde tanden zelf calcium en fosfaat aanmaken.

Op een tand waar een gaatje in zit wordt een elektrode aangebracht die kleine elektrische impulsen afgeeft. Uit eerder onderzoek is bekend dat daardoor kalkafzet ontstaat. Op die manier worden beschadigde koraalriffen ook sneller gerepareerd. Bij tanden is het voordeel dat dit proces ook nog eens zorgt voor wittere tanden.

De behandeling wordt ongeveer zo duur als een gangbare tandartsbehandeling. Bovendien zou het ook een remmend effect hebben op nieuwe gaatjes. Die ontstaan vaak rond bestaande vullingen, schrijven de onderzoekers in een persbericht. Door op deze manier te ‘vullen’ zou je dat tegengaan.

Voor de commerciële uitbating van deze uitvinding is inmiddels een bedrijf opgericht. Deze onderneming, Reminova, moet gaan zorgen dat tandartsen rond de wereld deze methode gaan gebruiken.