De tandarts kan je angst ruiken


tandarts instrumenten

Ben je bang voor de tandarts? Grote kans dat hij of zij dat kan ruiken. En dat zorgt weer voor meer fouten tijdens de behandeling, volgens een studie onder tandheelkundige studenten.

De uitkomst van deze studie is het eerste echte bewijs dat chemische stoffen in onze transpiratie onze emoties kunnen verraden en het gedrag van de mensen om ons heen kunnen beïnvloeden. De studie is uitgevoerd door de International School for Advanced Studies in Triëst, Italië.

Daar lieten ze studenten tandheelkunde t-shirts ruiken die door mensen waren gedragen in angstige en gewone situaties. De tandartsen in opleiding haalden het angstzweet er zo tussenuit. Geur is dan ook een belangrijk signaal voor mensen. We kunnen op zich best goed ruiken, we hebben het vermogen om miljarden verschillende geuren te onderscheiden – hoewel het moeilijk blijft onder woorden te brengen wat we ruiken.

Hoewel we het niet altijd doorhebben, gebruiken we onze neus vaak om informatie te vergaren. Zo kunnen vrouwen opwinding bij een man ruiken. Vrouwen onder elkaar ruiken wie vruchtbaar is.

Goed ruiken deden de Italiaanse tandartsen in opleiding ook. Ze moesten na het snuffen aan de t-shirts op een pop oefenen in het vullen van gaatjes. Bij de studenten die angstzweet hadden geroken, ging dat een stuk slechter dan bij de studenten die neutrale shirts hadden gesnoven. De angst van de patiënt maakt de arts dus ook nerveus.