Talent is toch aangeboren


Oefening baart kunst, maar om ergens echt in te excelleren heb je aangeboren talent nodig. Op jonge leeftijd beginnen met bijvoorbeeld muziekmaken of schaken heeft zo z’n voordelen, maar zonder aanleg word je volgens psycholoog Zach Hambrick nooit briljant.

De onderzoeker van de Michigan State University weerlegt hiermee andere onderzoeken waarin gesuggereerd wordt dat iedereen heel goed kan worden als je er maar lang genoeg op oefent. Hambrick: “Oefening is belangrijk om ergens uitstekend in te worden, maar volgens mijn onderzoek is het niet genoeg. Er is bewijs dat sommige mensen iets gewoon heel goed kunnen zonder eindeloze oefening.”

Hambrick onderzocht de carrières van 14 schakers en muzikanten en bekeek vooral hoeveel ze repeteerden en wat voor resultaten dat opleverde. Oefening zorgde voor slechts voor een derde van de verschillen. De rest is volgens de onderzoeker te wijten aan intelligentie, aangeboren talent en de leeftijd waarop men met een bepaalde vaardigheid begint.

Dat niet iedereen overal heel goed in kan worden is misschien even slikken, maar de onderzoeker ziet gelukkig wel dat de meeste mensen niet eindeloos blijven oefenen op iets waar ze nooit goed in zouden kunnen worden: “Als mensen het idee hebben dat ze iets nooit onder de knie krijgen, wijken ze al snel uit naar een ander vlak waar ze met minder oefening toch redelijk resultaat behalen.”

Foto: Flickr.com/sean dreillinger