Taart maakt sla lekkerder


Mensen die tijdens het eten naar plaatjes van taart of pizza kijken, genieten meer van hun eten dan mensen die naar plaatjes van watermeloen of bonen kijken. Volgens wetenschappers van het Nestlé onderzoekscentrum in Zwitserland speelt beeld een grotere rol in smaak dan werd gedacht.

Foto: Flickr.com/miki

De onderzoekers lieten 14 testpersonen foto’s zien van gezond en ongezond eten. Tijdens het kijken naar deze foto’s werden ze onderworpen aan een elektrische smaaktest en een hersenscan. Ze kregen dus een foto te zien en tegelijk een schokje dat de smaakpapillen op de tong stimuleert en een neutrale smaak geeft. Hierna moesten de proefkonijnen aangeven welke smaak ze het beste beviel en die mening werd gestaafd met resultaten van de hersenscan.

Opvallend genoeg waardeerden de proefpersonen de plaatjes met calorierijk eten het meest. Onderzoeker Johannes le Coutre concludeert dat zijn onderzoek nieuwe inzichten geeft in de manier waarop de hersenen de smaak verwerken. Dit kan ons helpen mensen met eetlustaandoeningen te behandelen. Volgende studies zouden ons meer inzicht kunnen geven hoe eetlust en voedselinname gereguleerd kunnen worden.

Eten en smaak zijn onderwerpen waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Zo werd eerder ontdekt dat ‘Eten dat met liefde is bereid, beter smaakt‘, en dat de uitspraak ‘Zien eten, doet eten‘, echt klopt.

Follow Faqtman on Twitter