T-straling maakt tricorder straks realiteit


Kijkers van de scienfictionserie Star Trek kennen hem wel: de tricorder. Een handzaam machientje dat in no time vaststelt welke interne verwondingen een bemanningslid tijdens een missie heeft opgelopen.

Ook in het echte leven mogen we op zo’n apparaatje hopen; wetenschappers uit Singapore namen alvast een voorschot. Zij ontwikkelden een nieuwe techniek om T-straling te produceren, die straks elk mankement aan het menselijk lichaam zou kunnen opsporen.

Terahertzstraling, of kortweg T-straling, bestaat uit infrarood licht. T-stralen veroorzaken minder DNA-schade dan röntgenstralen, ze kunnen je bloedsomloop perfect in kaart brengen (zoals het gebied rond tumoren) en de structuur van weefsels vaststellen. Kortom: T-straling is de toekomst in de medische wereld. Maar de toepassingen bleven tot nu toe beperkt; de systemen slurpen aardig wat energie en hebben lage temperaturen nodig om goed te kunnen werken.

Met de nieuw ontwikkelde techniek zijn die euvels aardig verholpen. Het onderzoeksteam onder leiding van Jing Hua Teng liet licht van verschillende golflengten op twee miniscule elektroden schijnen. De twee elektroden werkten als nanoantennes; ze versterkten het geproduceerde terahertz veld. Dat alles leverde een sterkere T-straling en scherpere beelden op dan voorheen voor mogelijk werd gehouden, en dat alles ook nog eens bij kamertemperatuur.

Nu nog in een draagbare vorm gieten en de tricorder is niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven.

De studie staat beschreven in Nature Photonics.

Follow Faqtman on Twitter