T-rex was een échte jager


Een moordlustig monster van een dinosaurus dat alles op zijn pad levend verslond. De T-rex heeft een aardige reputatie voor zichzelf opgebouwd. Maar lang wilden paleontologen niets van dit alles weten. De Tyrannosaurus rex zou slechts een aaseter zijn, die knabbelde van de karkassen die échte roofdieren achterlieten. Maar eindelijk krijgt hij dan de eer die hij verdient: hij joeg wel degelijk op levende prooien. Dat bewijst een afgebroken tand in de staart van een van zijn slachtoffers.

Er waren al eerder vondsten gedaan die suggereren dat T-rex een roofdier was, zoals dinobotten die in de buik van een T-rex-skelet waren aangetroffen en T-rex-vormige beten uit de staarten van andere dinosaurussen. Maar het definitieve harde bewijs vormen nu de staartwervels van een hadrosaurus, een plantenetende dinosaurus, gevonden door een onderzoeksteam van het Palm Beach Museum of National History (VS). In de fossiele staart is een afgebroken T-rex-tand van bijna 4 centimeter blijven steken (een volledige tand is zo groot als een banaan).

Het bijzondere aan dit bot van de hadrosaurus is dat het duidelijk tekenen van herstel toont, wat volgens de onderzoekers erop wijst dat het slachtoffer ontsnapte aan de greep van de T-rex en mogelijk nog jaren heeft geleefd.

Overigens bewijst dit dat de T-rex inderdaad op levende prooien joeg, maar dat wil niet zeggen dat hij karkassen volledig links liet liggen. De meeste moderne roofdieren van nu doen dat namelijk ook. Mogelijk had dat zelfs zijn voorkeur, aangezien de T-rex volgens sommige deskundigen niet bepaalt hard kon rennen.

Het onderzoek is gepubliceerd in PNAS.

Foto: Scott Kinmartin