T-rex, maar dan warm en wollig


Chinese onderzoekers hebben een nieuw lid van de T-rex familie gevonden. Opmerkelijk: dit type had een vachtje.

De afgelopen tien jaar zijn paleontologen er langzamerhand achter gekomen dat veel dinosauriërs een soort veren hadden. Vaak waren dat kleinere dino’s, waardoor de theorie ontstond dat zij de voorlopers zijn geweest van onze huidige vogels. Maar die theorie staat op de tocht door een spectaculaire vondst in China.

Beeld: Dr Brian Choo.

Daar zijn drie fossielen gevonden van een beest dat lijkt op de T-rex. Alleen was deze roemruchte eetmachine glad en onbehaard en hebben deze drie fossielen overduidelijk een soort vachtje van kleine veren. De nieuwe soort is door de medewerkers van de Beijing Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology Yutyrannus huali genoemd, oftewel ‘gevederde tiran’.

Een volwassen Yutyrannus woog 1400 kilo en was 9 meter lang. Het is daarmee veertig keer zo groot als de grootste tot nu toe bekende gevederde dinosauriër. Vliegen was met de veren onmogelijk, daarvoor was het dier te zwaar. Ze dienden een ander doel, isolatie. Het leefgebied van de Yutyrannus was koud en de veren zullen hem warm hebben gehouden.

Een van de fossielen. Foto: Zang Hailong.

De vondst zorgt er voor dat paleontologen ook met nieuwe ogen naar de T-rex aan het kijken zijn. Fossielen van dit voorwereldlijke monster tonen aan dat hij schubben had. Maar de Chinezen sluiten niet uit dat ook hij gedeeltelijk veren had, misschien een overblijfsel van een verblijf in koudere gebieden.

Meer over de vondst in het blad Nature.

Follow Faqtman on Twitter