Verlegen T. rex voor het eerst in het echt gezien


AntWeb.org image of Order:Hymenoptera Family:Formicidae Genus:Tyrannomyrmex Species:Tyrannomyrmex dux Specimen:casent0178233 View:profile

Een extreem zeldzame mier is voor het eerst in het echt gezien, in het noorden van Singapore. Ondanks de stoere naam blijken de T. rex-mieren opvallend verlegen.

Wetenschappers waren al sinds 2003 op zoek naar Tyrannomyrmex rex. In dat jaar onthulde entomoloog Fernando Fernández dat hij een dode mier uit Maleisië had gevonden van een niet eerder waargenomen soort. De microscopisch kleine kaken deden Fernández denken aan de korte armpjes van de Tyrannosaurus rex en andere vleesetende dinosauriërs, vandaar de naam. In de jaren daarna werd een handvol Tyrannomyrmex-mieren gevonden in India, Singapore, Sri Lanka, en mogelijk ook de Filippijnen, maar al die mieren waren al dood.

Door flink te graven in de grond van een Singaporees bos is nu de eerste kolonie van levende T. rex-mieren gevonden. Daardoor kunnen onderzoekers nu veel meer over de soort te weten komen, al zijn er ook een paar nieuwe mysteries bijgekomen.

De beste manier om levende mierenkolonies te observeren is de grond laag voor laag afgraven, een beetje zoals archeologen doen. Het is misschien vreemd dat een mierenkolonie zo moeilijk te vinden is, maar de nieuwe mieren doen niet hun best om op te vallen. Ze leven niet alleen in kleine kolonies met maar dertig individuen, maar waarschijnlijk zijn het ook nachtdieren. Het zijn ook heel kieskeurige eters, waardoor vallen zetten erg weinig zin heeft. Ook de plek waar ze wonen is wat obscuur: vochtig, rottend hout ónder de grond.

In hun beschrijving van de kolonie beschrijven de onderzoekers dat recente militaire oefeningen de bosgrond flink had omgewoeld. Planten waren vertrapt en overal lagen voedselverpakkingen. Tussen de troep vonden ze een stuk rottend hout met twee openingen waar de kolonie in zat. Door die vondst konden ze de mieren met veel moeite overbrengen in een voor de helft met water gevulde glazen test-buis.