Syrische stad gevonden in Turkije


Doliche

Een klein lichtpuntje in duistere tijden. Duitse archeologen hebben in Turkije een oud-Syrische stad blootgelegd. Het gaat om Doliche, dat in de buurt van de Turkse stad Gaziantep ligt. Syrië was in de oudheid veel groter, delen van wat nu Turkije zijn, herbergen nog veel bodemschatten die als Syrisch gelden.

De opgravingen hebben al enkele waardevolle vondsten opgeleverd, waaronder een raadselachtig afgodsbeeld, honderden oude medailles en amuletten en de oudst bekende afbeelding van de Romeinse god Jupiter Dolichenus. Ze bieden waardevolle informatie over de stedelijke en religieuze cultuur in het oude noordelijke Syrische binnenland.

Maar het meest spectaculair is toch wel de ontdekking van een vrijwel intacte mozaïekvloer. Die bevindt zich op de binnenplaats van een oud gebouwencomplex. Ooit was deze vloer ruim 100 vierkante meter groot en bestond in zijn geheel uit geometrische patronen. Zelden worden dergelijke grote vloeren geheel teruggevonden.

Met oudheidkundige schatten in Syrië zelf gaat het heel slecht. Door de burgeroorlog en de haat voor andere culturen van IS dreigt veel erfgoed voorgoed te verdwijnen. Vooral slecht gesteld is het met Apamea, een van de oudste steden van Syrië. Illegale opgravingen hebben de hele stad gebied verwoest, tonen satellietbeelden. Of er ooit weer onderzoek mogelijk is, blijft twijfelachtig. Ook andere opgravingen zijn vernietigd, of worden illegaal verder gevoerd, waarbij de kunstschatten naar de zwarte markt gaan.