Spitsbergen: reddingssloep van de mensheid


spitsbergen

De eilandengroep Spitsbergen, net ten zuiden van het ijs van de Noordpool, begint zich steeds meer te ontwikkelen tot de reddingsboot van de mensheid. Het bevat al een zadenbank, waar de belangrijkste gewassen van de aarde zijn ondergebracht. In geval van een wereldwijde ramp, overleven daar alle zaden die we nodig hebben om opnieuw te beginnen. Maar nu is er nóg een doemsdagkluis geopend, dit keer voor boeken.

Officials van Noorwegen (waartoe Spitsbergen officieel behoort), Brazilië en Mexico hebben in de arctische bibliotheek de eerste boeken geplaatst. Het gaat overigens niet om papieren exemplaren, maar om digitale versies. Die moeten een komeetinslag, atoomoorlog of andere wereldwijde ramp overleven. Zelfs als de mensheid daarbij verloren gaat, zullen onze literaire werken overblijven en voor eventuele bezoekers van een andere planeet beschikbaar zijn. Voor de eeuwigheid als dat moet.

De boeken zijn op een zeer houdbaar soort film vastgelegd. Er is geen energie nodig om deze digitale versies in stand te houden. De film wordt opgeslagen in een oude mijn, tientallen meters onder de grond. De temperaturen liggen daar ook in de zomer rond het vriespunt, zodat er geen angst hoeft te bestaan voor het ontstaan van vocht, schimmels of andere organismes die hun tanden zetten in ons cultureel erfgoed.

Spitsbergen is de ideale omgeving voor een dergelijks doemsdagkluis. Het ligt ver van de bewoonde wereld en het is gedemilitariseerd. De koude temperaturen – de eilanden liggen 1300 kilometer van de Noordpool – zorgen dat de bodem vrijwel permanent bevroren is. Dat betekent dat de zadenbank niet hoeft te worden gekoeld, waardoor er geen afhankelijkheid van energie bestaat. Mocht de wereld vergaan, dan is Spitsbergen een van de beste plekken om te zijn.

Wetenschappers pleiten al enige tijd om een dergelijke centrale reddingsboot voor de mensheid ook te maken voor dierlijk materiaal. Daarin zouden sperma, eitjes en zelfs embryo’s opgeslagen kunnen worden voor slechte tijden. Mochten dieren door een ramp uitsterven, dan zijn ze met stamcellen en klonen wellicht weer terug te halen. Een aantal dierentuinen heeft als zo’n ijskast vol materiaal, maar op Spitsbergen ligt het veiliger en lekker centraal.