Suriname schatkamer nieuwe diersoorten


Wie nieuwe diersoorten wil ontdekken, moet naar Suriname. Delen van dat land zijn in biologisch opzicht nog nauwelijks in kaart gebracht, zeggen biologen van het Rapid Assessment Program (RAP) van de organisatie Conservation International. RAP is een initiatief om planten en dieren in kaart te brengen. Een RAP-team van 16 biologen heeft 3 weken doorgebracht in zuidoost Suriname en vond in die tijd liefst zestig nieuwe diersoorten.

Zo werden zes nieuwe soorten kikkers gevonden, één nieuwe slang en elf nieuwe vissen. De rest van de vondsten betrof insecten. Daaronder de lilliputterkever (foto), een prachtig kevertje met een gewei dat lijkt op dat van een hert. Alleen is dit kevertje maar nauwelijks groter dan 2 millimeter.

Een andere prachtige vondst is de chocoladekikker. Die heet zo vanwege zijn bruine kleur. Deze kikker kan in bomen klimmen dankzij grote ronde vingers. Die zijn zo krachtig dat deze kikker net zo snel horizontaal als verticaal kan bewegen.

Conservation International geeft complimenten aan Suriname omdat daar een groot deel van het oerwoud niet mag worden ontgonnen. Volgens de organisatie kon het wel eens een van de laatste stukken oerwoud in de regio zijn waar het ecosysteem niet wordt verstoord door menselijke activiteiten.