Supervulkaan onder Napels?


campi-flegrei

De vulkaan Campi Flegrei in een voorstad van Napels is in toenemende mate actief. Een verhoogde productie van stoom en stijgende temperaturen in de ondergrond kan zelfs wijzen op een op handen zijnde eruptie, onderzoekers waarschuwen in het tijdschrift Nature Communications dat een dergelijke uitbarsting rampzalige gevolgen kan hebben. Geofysische modellen suggereren dat de ondergrondse opbouw van gas een kritisch punt aan het naderen is.

De Flegreïsche Velden hebben een oppervlakte van ongeveer 150 vierkante kilometer en strekken zich uit onder een deel van Napels. Mensen wonen letterlijk op een steenworp afstand van warmwaterbronnen en gaslekken. Direct onder hun huizen stroomt magma. De laatste grote uitbraak van een van de vijftig vulkanische openingen vond plaats in 1538. Daarna was het lang stil – tot nu toe. Sinds 2005 komt de ondergrond weer naar boven en zijn er aardbevingen. Daar komt nu een verhoogde uitstoot van gas bij. Een slecht teken.

Deze vulkaan is sinds jaar en dag het zorgenkind van het Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia in Bologna. Ze hebben zelfs het vermoeden dat het om een supervulkaan kan gaan, die desastreus kan uitbarsten. Aangezien een half miljoen mensen in de onmiddellijke nabijheid wonen, geen fijn idee. Jarenlang was de vulkaan echter moeilijk in te schatten omdat hij deel uitmaakt van een ingewikkeld hydrothermisch systeem. Maar de Italianen hebben een computermodel ontwikkeld dat meer inzicht moet geven in de ondergrond.

Volgens dat systeem kon een uitbarsting wel eens aanstaande zijn. Vooral de grotere uitstoot van koolmonoxide is een teken dat de druk in de ondergrond stijgt, schrijven de Italianen in hun onderzoeksrapport. Het nadert zelfs een kritisch punt, waarop de bodem zal openbarsten. Staan we aan de vooravond van een enorme ramp? De Italianen benadrukken dat het zeer moeilijk is de uitbarsting van een vulkaan te voorspellen, maar ze raden wel aan om de Flegreïsche Velden extra goed in de gaten te houden.