Supernova op aarde te zien


Laten we hopen op een wolkenloos weekend. Dan kun je waarschijnlijk een ster supernova zien gaan.

Sterren hebben een beperkte houdbaarheid. Na enkele honderden miljarden jaren is het afgelopen en blaast het ding zichzelf op. De ster gaat dan supernova, ze explodeert op spectaculaire wijze. Daarbij komt een gigantische hoeveelheid licht vrij.

Een supernova, in 2004 waargenomen met de Keppler telescoop.

Zo veel licht, dat je het zelfs op 21 miljoen lichtjaren afstand kunt zien. Want dat is wat er vanaf vanavond met een beetje geluk op het noordelijk halfrond te zien zal zijn: de explosie van een ster 21 miljoen jaar geleden. Het licht van die explosie is al die tijd onderweg geweest en zal ergens tussen 9 en 12 september onze planeet bereiken.

Het gaat om ster PTF-11kly in het Windmolenstelsel (Messier 101). Je vindt de ster door te zoeken naar de Grote Beer (de ‘steelpan’). Zoek de ster die het uiteinde van de steel vormt, het is de ster vlak daar boven. Met een eenvoudige verrekijker kun je zien dat dit hemellichaam zeer helder wordt. Volgens de astrofysici is het een bijzonder moment, de komende eeuw is er vanaf aarde niet opnieuw zo’n supernova te zien.

Als het maar niet bewolkt is.

Follow Faqtman on Twitter