Superman T-shirt helpt bij examen


Voor alle scholieren en studenten die deze dagen op examens en tentamens zitten te zweten is er goed nieuws. Je kunt de kans dat je slaagt verhogen zonder een minuut extra te leren. Ga naar de winkel en koop een Superman T-shirt en draag dat naar je examen.

Het klinkt ongelooflijk, maar toch helpt dat. Onderzoek aan de University of Hertfordshire toont aan dat het shirt je extra zelfvertrouwen geeft en daardoor helpt bij het juist beantwoorden van vragen. Studenten met het shirt aan haalden gemiddeld 72 procent goede antwoorden op een test, tegen 64 voor een controlegroep met normale kleding.

Een zelfde goede score haalden studenten die het tentamen maakten in een witte laboratoriumjas.

Dit proces heet priming. Je brengt jezelf in de juiste stemming door bijvoorbeeld de juiste kleding aan te doen of een gelukspoppetje mee te nemen. Er verandert niets aan je intellectuele vermogens, maar door die ‘hulp’ van buitenaf denk je beter te zijn en twijfel je minder aan je antwoorden. Het eerste antwoord is vaak goed, blijkt uit eerder onderzoek.

Studenten die het Superman T-shirt aan hadden, maakten ook een positieve inschatting hoeveel kilo ze konden optillen. Een stukje katoen met een grote S erop zorgt schijnbaar ook lichamelijk voor een grotere perceptie van kracht. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om je voor te bereiden op het examen. In bed bijvoorbeeld.