Superkristal door botsing


kristallen

Op de foto is het meest symmetrische materiaal ter wereld te zien. Het gaat om kristallen die zijn gevonden in een meteoriet die in Rusland is neergestort. Het was tot nu toe een raadsel hoe een dergelijke structuur kon ontstaan. Volgens bestaande natuurkundige en chemische wetten zou dat namelijk onmogelijk moeten zijn.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit Caltech hebben er nu een theorie over. Zij denken dat deze perfecte symmetrie tot stand komt na een botsing tussen twee meteoren in de ruimte.

Om deze theorie te testen, zijn stoffen die je in een meteoriet kunt vinden met zeer hoge snelheid beschoten met een ijzeren voorwerp dat er een beetje uitziet als de puck bij ijshockey. Ze bleken daarna dezelfde perfecte ordening te hebben aangenomen. Het ultieme bewijs dat dergelijke structuren ontstaan door een schok.

Er zijn maar twee voorbeelden van natuurlijk gevormde supersymmetrische kristallen op de wereld. Beide zijn afkomstig uit meteorieten. In het laboratorium kunnen dergelijke kristallen ook worden nagemaakt, maar daar zijn de perfecte omstandigheden te creƫren. Dat de natuur het ook kan, is een schok voor de wetenschappelijke wereld.

Het onderzoek naar de kristallen is gepubliceerd via Pnas.