Superjumbo voor ruimtereizen


Miljardair Paul Allen, die zijn geld verdiende met Microsoft, heeft een plan gelanceerd voor een nieuw bedrijf: Stratolaunch. Die onderneming moet ruimtevaartuigen lanceren in de lucht, van onder de vleugel van twee aan elkaar gelaste Boeing 747’s. Dat wordt het grootste vliegtuig dat ooit heeft gevlogen.

Lanceringen in de lucht zijn geen nieuw idee. Virgin Galactic, dat toeristische trips naar de ruimte gaat uitvoeren, maakt er ook al gebruik van. Voor een dergelijke lancering is minder energie nodig en je kunt grotere delen van het ruimtevaartuig hergebruiken.

Nieuw bij Stratolaunch is de schaal. Het lancerende vliegtuig heeft een spanwijdte van 117 meter en weegt meer dan een half miljoen kilo. Om te landen heeft het 370 meter baan nodig. Voor de voortstuwing zijn zes enorme motoren nodig.

Allen denkt met dit project ook voor overheden te kunnen werken. Een mens de ruimte in brengen kost met een Russische Soyuz-capsule (waarmee André Kuipers de ruimte in gaat) rond de 63 miljoen dollar. Stratolaunch beweert het voor veel minder geld te kunnen.

Follow Faqtman on Twitter