Superjumbo stinkt


De Airbus A380, de tweedeks superjumbo, is een feest van geuren. Alle verkeersvliegtuigen stinken wel eens, maar dit type produceert stank die je nergens anders tegen komt. Dat staat in het blad Passage, het personeelsmagazine van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Volgens het blad komen per jaar 2000 meldingen binnen van bemanningen die zeggen dat een vliegtuig stinkt. Het betreft meestal etensresten die in de oventjes achterblijven, vogels die in de motoren vliegen of antivries.

Van die meldingen gaan er 1100 over de A380, terwijl dit toestel maar een klein deel van de vloot uitmaakt. Bovendien heeft dit type een heel eigen lucht, die door de bemanning als ‘olie-achtig’ wordt omschreven. De cabine vult zich met deze geur een kwartier na de start. Gek genoeg lijkt vooral de vlucht van Frankfurt naar Singapore te stinken.

Lufthansa neemt de klachten zeer serieus en gaat op vluchten van de A380 een meetapparaat meesturen om de precieze samenstelling van de lucht aan boord te meten. Er zijn gevallen bekend waarbij een vreemde lucht aan boord de opmaat was voor technische problemen met een vliegtuig.