Superhelden slecht voor kinderen


superheldje

Superman, Spiderman, Batman, allemaal types waar een jong kind veel van kan leren, toch? Ze strijden tegen onrecht, beschermen de zwakkeren en hebben het beste voor met de maatschappij. Dat mag dan kloppen, in de praktijk nemen kinderen die fan zijn van superhelden vooral hun geweld over en niet hun altruïstische levensvisie, zeggen onderzoekers van Brigham Young University in de VS.

Ze onderzochten jonge kinderen, van de kleuterschool tot de eerste klassen op de lagere school. De kinderen kregen vragen over hun houding ten opzichte van superhelden. Ook de ouders werden ondervraagd wat hun kroost aan media consumptie consumeerde, waarin de superhelden een rol spellen. Daarnaast werd vooral gekeken naar het gedrag van kinderen tijdens een normale schooldag.

Daaruit bleek dat de kinderen die zich vereenzelvigen met helden als Batman meer schoppen en slaan en meer schelden. Ze lijken vooral de agressie (Pow! Boom! Kablam!) van hun helden over te nemen. Ze hebben het moeilijk om de klappen die Bruce Wayne uitdeelt te zien als onderdeel van zijn queeste om Gotham City te redden. Ze zien alleen de vechtpartij en zijn daarvan onder de indruk.

De onderzoekers geloofden hun eigen uitkomsten niet en deden hun experimenten nog eens over, waarbij opnieuw werd gecorrigeerd naar mediagebruik door jonge kinderen. Zij die veel superheldenfilms zien, zien überhaupt veel films en nemen dus meer filmgedrag over. Maar weer kwam hetzelfde uit de bus: Superman is vooral een vechtersbaas voor kinderen. En die wil je nadoen.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Abnormal Child Psychology.