Superheld laat kind gezond eten


Wil je appel of frietjes? Iedereen met kleine kinderen weet wat ze zullen kiezen. De frietjes natuurlijk, met een flinke klodder mayonaise. Toch weten kinderen wel degelijk wat gezond eten is en waarom ze daar eigenlijk voor zouden moeten kiezen. Tijdens een opmerkelijk experiment door Nederlandse onderzoekers aan een Amerikaanse universiteit werd 22 kinderen de keuze gegeven tussen stukjes appel en friet.

Slechts twee kinderen kozen de appel, de rest wilde uiteraard friet.

Cornell Food & Brand Lab
Maar toen haalden de onderzoekers een trucje uit. Ze lieten bij een volgende lunch de kinderen eerst plaatjes zien van superhelden als Batman en Superman. Vervolgens vroegen ze aan de kinderen (leeftijd tussen de 6 en 12 jaar) wat deze superhelden zouden eten. De kinderen dachten dat hun helden waarschijnlijk de gezonde optie zouden kiezen.

Toen de kinderen zelf hun gerecht mochten kiezen, steeg het aantal afnemers van appel naar 10 (45 procent), terwijl de rest nog steeds voor de friet ging.

Volgens de onderzoekers van het Cornell Food and Brand Lab en de Universiteit van Utrecht toont dit experiment aan hoe belangrijk het is voor kinderen om rolmodellen te hebben als het om voedsel gaat. De kinderen die de friet aten, kregen 227 calorieën binnen, tegen 34 voor de kleine superhelden die de appelpartjes namen. Batman kan dus helpen om je kinderen slank te houden.

Follow Faqtman on Twitter