Super-zonnestorm nadert


Zware stormen op de zon kunnen ons leven op aarde flink verstoren. De weersvoorspelling voor de zon is niet zo gunstig.

De zon is al een paar jaar niet erg actief. Er zijn de afgelopen tijd maar weinig zonnevlekken waargenomen. Normaal gesproken houdt de zon zich aan een cyclus van 11 jaar, maar nu blijft de zon al een tijdje achter op haar eigen schema.

NASA verwacht dat als de zon weer ontwaakt, het flink raak zal zijn. In 2012 of 2013 zou het echt slecht ruimteweer kunnen worden. De wetenschappers hebben over een superstorm die zou kunnen inslaan als een bliksemschicht.

solar_eruption6Bij een zonnestorm schiet de zon grote ladingen deeltjes de ruimte in. Die deeltjes krijgen een electrische lading als ze in aanraking komen met het magnetisch veld van de aarde.

We hebben ons in de laatste 100 jaar omringd met satellieten, computers en andere electronica waar we op vertrouwen in ons dagelijks leven. Als de zon ons nu om de oren slaat met magnetische storingen, dan zijn er heel veel spullen die beschadigd kunnen raken.

De laatste keer dat dat gebeurde was in 2003. Toen zaten al 50.000 mensen in Zweden zonder elektriciteit en stopten de navigatiesystemen van een paar vliegtuigen ermee.

Volgens onderzoekers zal een volgende storm veel meer impact hebben. Dat was al bekend, maar de nieuwste voorspellingen zijn concreter en ernstiger dan voorheen. Een echt grote zonnestorm zou twintig keer meer economische schade kunnen opleveren dan orkaan Katrina, meent de Amerikaanse academie der wetenschappen.