Suikerziekte zit ook tussen oren


Diabetes kan beter worden voorkomen en behandeld als er meer aandacht komt voor de relatie met psychologische factoren. Dat betoogt hoogleraar Frans Pouwer. Hij aanvaardt zijn leerstoel aan de Universiteit van Tilburg op woensdag 14 november met een inaugurele rede.

Naar schatting 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Door wetenschappelijk onderzoek zijn er steeds betere medicijnen en technische hulpmiddelen voor de behandeling behandeling, maar desondanks kan diabetes zeer vervelend zijn en leiden tot complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierziekten, oogziekten, neuropathie. Volgens Pouwer kan diabetes beter worden voorkomen en behandeld als er meer aandacht komt voor de relatie tussen diabetes en psychologische factoren.

'Naast de behandelend arts zou een psycholoog moeten zitten.'

Uit Tilburgs onderzoek blijkt namelijk dat mensen die last hebben van chronische stress of depressie een verhoogd risico lopen om type 2 diabetes te ontwikkelen. Waarom dat risicofactoren zijn, is echter nog onduidelijk; mogelijk spelen stresshormonen en ontstekingsreacties en rol, evenals te weinig bewegen en ongezond eten.

Mensen met diabetes (type 1 of type 2) hebben ook een verdubbeld risico op depressie. Uit Nederlands onderzoek in drie grote ziekenhuizen is gebleken dat van de mensen met diabetes 20 tot 30 procent last heeft van depressieklachten. Diabetes en depressie vormen dus een zorgelijke combinatie. Depressieve diabetespatiënten overlijden sneller, consumeren meer zorg en hebben een aanzienlijk lagere kwaliteit van leven.

Ieder diabetesteam hoort een medisch psycholoog als lid te hebben, aldus Pouwer. Bovendien is de vergoeding van medisch psychologische zorg in de ziekenhuizen nog steeds een punt van zorg. Voor sommige aandoeningen is de vergoeding goed geregeld, voor andere helemaal niet.

Follow Faqtman on Twitter