‘Suikerdrankjes zouden waarschuwing moeten bevatten’


In de jaren tachtig verschenen in Nederlandse televisiereclames voor snoep ineens logo’s met een tandenborsteltje. Het was een verplichting die de overheid oplegde: dit product bevat suiker en is dus slecht voor je tanden. Een dergelijke waarschuwing zou wereldwijd ook op frisdrank met suiker moeten komen, zegt Dr Jason Armfield van de Australian Research Centre for Population Oral Health.

Hij onderzocht 16.800 Australische kinderen op hun suikerconsumptie via frisdrank en schrok zich rot.

Uit het onderzoek bleek dat 56 procent van de Australisch kinderen tussen 5 en 16 dagelijks suikerhoudende frisdrank consumeert; 13 procent dronk zelfs drie glazen of meer per dag. Vooral de laagste inkomens zijn frisdrankdrinkers, kinderen uit die gezinnen consumeren 60 meer gesuikerde dranken. In andere westerse landen zie je vergelijkbare patronen, blijkt uit eerdere studies.

Vooral kinderen die meerdere glazen per dag drinken, vallen de tanden uit de mond. Het aantal rottende, met gaatjes doorboorde of zelfs missende (melkgebit)-tanden was 46 procent hoger onder kinderen die meer dan drie glazen fris per dag drinken, schrijft Armfield in het vakblad American Journal of Public Health.

In gemeentes die fluor aan het drinkwater toevoegen, constateerde de onderzoeker de minste gaatjes. Hij pleit dan ook voor meer fluor uit de kraan.