Suiker vretende tumoren zichtbaar op scan


Tumoren zijn echte zoetkauwen. Ze vreten zich helemaal vol met suiker (glucose) om hun razende groei op peil te houden. Met een nieuwe kankerdiagnosetechniek wisten wetenschappers van het University College London dit tot hun voordeel te gebruiken.

De nieuwe methode (glucoCEST) maakt gebruikt van radiogolven om glucosemoleculen in het lichaam van de patiënt van magnetische ‘vlaggetjes’ te voorzien. Die lichtgevende vlaggetjes zijn vervolgens goed te zien op een MRI-scan. De onderzoekers konden daarna met grote precisie tumoren opspeuren bij muizen.

Bij de huidige kankeropsporingstechnieken worden radioactieve stoffen ingespoten bij de patiënt. Dat is bij deze methode niet nodig; het vergt slechts de injectie van dezelfde hoeveelheid suiker als een halve chocoladereep. Hun manier is dus volgens de onderzoekers compleet veilig. Handig voor de screening van zwangere vrouwen en kinderen. Bovendien zou deze manier van tumordetectie het in de toekomst mogelijk maken dat er minder vaak een specialist nodig is.

Binnenkort volgens de klinische testen bij mensen.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Medicine.

Foto: UCL