Suiker maakt depressief

En we eten er steeds meer van


suiker

Wanneer je veel suiker consumeert, loop je een hoger risico op depressie en angststoornissen. Dit blijkt uit een studie van het University College in Londen. De universiteit analyseerde de voedings- en gezondheidsgegevens van 8000 voornamelijk mannelijke Britten.

Mannen met de hoogste inname van suiker – meer dan 67 gram per dag – hebben een 23 procent grotere kans op een psychische stoornis dan mannen die minder dan 40 gram consumeerden, ontdekten de onderzoekers. Dat is een verontrustend, aangezien in Nederland de gemiddelde inname van suiker boven de 100 gram ligt. Dat betekent dat we onszelf een depressie aan het consumeren zijn.

Suiker zit dan ook in de meest onverwachte dingen. Cola, ketchup, diepvriespizza’s en andere bewerkte voedingsmiddelen bevatten allemaal relatief grote hoeveelheden suiker. Niet voor niets waarschuwen wetenschappers al jaren dat ons een tsunami van suikergerelateerde gezondheidsproblemen te wachten staat als we ons gedrag niet aanpassen. Vooral diabetes zal exploderen.

Wat door al die suiker ook explodeert is ons middenrif, we worden steeds dikker. Op dit moment is 30 procent van de mensen op aarde te zwaar. Vooral in ontwikkelingslanden stijgt het aandeel mensen met overgewicht. De snelste stijging is te zien in China en Mexico. Daar verdubbelde het aantal lijders aan zwaarlijvigheid in 30 jaar. De reden daarvoor is een drastische verandering in eetpatronen. Vroeger aten mensen daar vooral rijst en knolgewassen, nu bestaat hun dieet voor een groot gedeelte uit vlees, vet en – daar zijn we weer – suikers.