Suiker helpt bij beslissing


Als je over een loonsverhoging moet onderhandelen, is het misschien een goed idee om vooraf suiker te eten.

Onderzoekers aan de Universiteit van South Dakota vroegen vijfenzestig studenten een aantal vragen te beantwoorden waarbij zij moest kiezen tussen het krijgen van een kleine som geld morgen of een groter bedrag in de toekomst.

De proefpersonen beantwoordden de helft van de vragen op een lege maag en de andere helft na het nuttigen van een frisdrank gezoet met suiker of de kunstmatige zoetstof aspartaam.

Bloedglucosespiegels werden gemeten aan het begin van het experiment en na het nuttigen van het drankje.

Binnen 10 minuten na het drinken van een suikerhoudende frisdrank, kozen deelnemers vaker voor een toekomstige hogere beloning, zo schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Psychological Science. Ze hadden meer oog voor de lange termijn en onderhandelden slimmer.

Foto: Uwe Hermann
Foto: Uwe Hermann

Waarschijnlijk is het met een hogere bloedglucosespiegel makkelijker om een beloning uit te stellen, zo denken de wetenschappers. Ze denken dat het ‘oud’ evolutionair gedrag is. Als je net had gegeten, ging je als holbewoner niet achter iedere kleine prooi aanrennen om opnieuw te eten. Je stopte je energie liever in het najagen van een mastodont waar je morgen ook nog peuzel aan had.

Opmerkelijk is dat mensen die kunstmatige zoetstof dronken, vaak nog impulsiever handelden dan de mensen die een ongezoet drankje hadden gehad. Na aspartaam kozen deelnemers zonder lang na te denken voor de kleine beloning op korte termijn.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat zoetstoffen het lichaam verwarren. Ze zijn wel zoet (dus je glucoseniveau zou omhoog moeten gaan) maar er komen bijna geen calorie├źn vrij. Het lichaam begrijpt dat niet en kiest voor nog meer consumptie. Of, zoals de wetenschappers het verwoorden: dieet frisdranken leiden tot een verhoogde impulsiviteit.