Suggestie veroorzaakt pijn


Doet het echt pijn? Dat kunnen mensen maar slecht beoordelen. Foto: © Dobre Alexandru | Dreamstime.com.

Wat je verwacht, dat krijg je. Een Duits onderzoek toont aan dat mensen pijn kunnen voelen die ze niet hebben.

In de geneeskunde is het placebo effect een bekend verschijnsel. Iemand die last heeft van misselijkheid, kun je een pepermuntje geven en zeggen dat het een pil is tegen een gevoelige maag. Tien tegen één dat de misselijkheid daarna minder is.

Het omgekeerde heb je ook, lichamelijke klachten die toenemen omdat patiënten denken dat ze geen geneesmiddel krijgen. Doktoren noemen dat het nocebo-effect. Hoe sterk dat kan zijn, toont een Duits onderzoek aan. Doktoren van het Hamburg-Eppendorf universiteitsziekenhuis deden een test met vrijwilligers. Die kregen een verwarmingselement op hun huid. Ze moesten aangeven hoe erg ze de pijn vonden op een schaal van 0 (geen pijn) tot 100 (niet te verdragen).

Na een tijdje kregen ze een pijnstiller, zeiden de onderzoekers er bij. Alleen had dat middel een zeer korte werking. Toen de proefpersonen geen pijnstiller kregen, gaven ze de warmte gemiddeld een 55. Met pijnstiller daalde de pijn volgens de deelnemers tot 39. Maar het meest opmerkelijk was dat ze – toen ze dachten dat het middel was uitgewerkt – de pijn beoordeelden als 64.

Wat de proefpersonen niet wisten, was dat ze bij alle drie de tests dezelfde hoeveelheid pijnstiller toegediend hadden gekregen. Het bewijst volgens de Duitsers dat zelfs de beste pijnstiller niet op kan tegen iemand die verwacht veel pijn te krijgen.

Follow Faqtman on Twitter