‘Sugar daddies’ zijn een mythe


Het populaire plaatje van een rijke oude man (‘sugar daddy’) of vrouw (‘cougar’) met een jonge, aantrekkelijke partner kan de prullenbak in. Zij met een veel jongere partner verdienen minder, zijn cognitief minder vaardig en minder aantrekkelijk. Dat schrijft een internationaal onderzoeksteam in Review of Economics and Statistics op basis van gegevens en studies tussen 1960 tot 2000.

Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe slechter de factoren. Een man met een vrouw die 8 jaar of jonger was verdient per jaar 3495 dollar (2670 euro) minder dan wanneer het leeftijdsverschil maar een jaar was. Daarnaast scoort de man met de veel jongere vrouw beduidend minder op cognitieve testen (taal, wiskunde en redeneren) en is hij een stuk minder aantrekkelijk dan wanneer hij een partner heeft van gelijke leeftijd.

Het resultaat van de studie is volgens de onderzoekers prima te verklaren. Mensen die na hun afstuderen goed carrière maken ontmoeten gelijkgestemden van vaak dezelfde leeftijd, precies op het moment dat ze beginnen te trouwen. Mensen die na hun lagere opleiding in de lagere beroepsklasse terechtkomen, ontmoeten daar mensen van elke mogelijke leeftijd, waardoor de kans groter is dat zij met een ouder iemand trouwen.

Er zijn dus minder ‘sugar daddies’ en ‘cougars’ dan je zou denken, laat staan dat er steeds meer van zouden komen. De echte trend is dat mensen juist eerder trouwen met leeftijdsgenoten. Want dat heeft tenslotte de meeste voordelen: je deelt vaker interesses, je bent beiden ongeveer gelijk klaar voor kinderen, en je kunt samen van het pensioen genieten en oud worden.