Succes zit in je schouders


balletje gooien

Neem een gorilla en een mens. Laat beide een bal gooien. Wie komt het verste? Ondanks dat de gorilla vele malen sterker is dan de mens, zal de laatste de bal waarschijnlijk verder gooien. Dat komt omdat onze schouders gemaakt lijken te zijn voor werpen. Sterker nog, onze schouders zijn de reden dat we over de aarde heersen.

Die laatste bewering komt voor rekening van een groep Amerikaanse antropologen, biologen en een orthopeed. Ze keken naar de structuur van de schouders van een groep voorvaderen van zowel aap als mens, waaronder de neanderthaler en de Australopithecus. Juist bij de groep waaruit na een lange evolutie de mensheid is voortgekomen, zagen ze de ontwikkeling van veel flexibelere schouders.

Voorvaders van de moderne mens verlieten de bomen, zodat ze geen sterke en rigide schouders meer nodig hadden. Ze begonnen ook werktuigen te gebruiken, waardoor de schouders smaller werden en verder konden buigen. Daaruit kwam het vermogen voort om met stenen en later speren te gaan jagen. Dat zorgde dat dit dier de dominante soort op aarde werd, zeggen de Amerikanen in het vakblad Pnas.

Onze smalle en flexibele schouders hebben niet alleen voordelen. Ze zijn ook breekbaarder en gevoelig voor het uit de kom schieten van gewrichten. Bovendien zwieren we met deze schouders iets moeilijker van boom tot boom.