‘Succes zit in je genen’


Waarom hebben sommige mensen succes terwijl anderen steeds een puinhoop van hun leven maken? Het ligt aan hun genen, zegt een team van psychologen van King’s College in Londen (GB). Het gaat om hetzelfde team dat eerder uitzocht dat intelligentie grotendeels erfelijk is.

Voor dit onderzoek keken ze naar de successen en mislukkingen van tweelingen op de middelbare school. Wie krijgt een diploma met een prachtige cijferlijst en wie vertrekt zonder papiertje? Daarbij merkten de psychologen een groot verschil tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen. Bij de eeneiige tweelingen, die dezelfde genen hebben, waren de resultaten van beide kinderen goed of slecht.

Bij twee-eiige tweelingen, die verschillende genen hebben, was echter een groot verschil te zien. De een kon het uitstekend doen op school, terwijl de ander er een puinhoop van maakte.

Daaruit concluderen de onderzoekers dat genen een belangrijke rol spelen bij het succes of mislukken. Andere omgevingsfactoren als scholen, ouders en huisvesting waren gelijk. Ze onderstrepen echter dat intelligentie en zelfvertrouwen belangrijkere factoren waren bij de schoolresultaten. De genetische aanleg voor succes zou een kwart van alle factoren uitmaken.

De studie bewijst volgens de onderzoekers de noodzaak om onderwijs te bieden dat gericht is op het individu. Niet iedereen heeft genen die geschikt zijn voor klassikaal, traditioneel onderwijs, zo schrijven ze in het vakblad Pnas.