Stukken van Cheops terug


Egypte is weer in het bezit van delen van de piramide van Cheops in Gizeh die waren gestolen door Duitse amateur-archeologen. De stukken zijn vorig jaar gestolen. Het gaat om steen-monsters en een inscriptie. Vooral dat laatste is belangrijk, het gaat om een stuk kalk met hiërogliefen waaruit kan worden opgemaakt dat farao Cheops in die piramide ligt.

De Duitse politie heeft de oudheidkundige buit van de ‘archeologen’ in beslag genomen en overgedragen aan de Egyptische ambassade in Berlijn. Die hebben de spullen nu teruggestuurd aan het ministerie van Oudheidkunde in Caïro. Specialisten van dat ministerie zullen de stukken proberen weer in te passen in de piramide.

De Duitsers zijn weer thuis. Zes Egyptenaren die hen als gids hebben geholpen, zitten al meer dan een half jaar vast. De rechtszaak tegen deze mannen – en tegen de afwezige Duitsers – moet nog steeds beginnen. Overigens ontkennen de amateur-archeologen dat ze de hiërogliefen hebben gestolen. Volgens de mannen zat het stuk schildering al los en is het door iemand anders gepikt.

Waarschijnlijk zullen zij zich ook nog in een Duitse rechtszaal moeten verantwoorden voor hun daden.

Delen van de piramide liggen ook in het British Museum en het Louvre in Parijs. Deze stukken zijn meegenomen in de negentiende eeuw. Het Louvre bezit bovendien een stuk steen met hiërogliefen met daarop de naam van Cheops.