Stukken oeroud bordspel gevonden


Zelfs in de bronstijd was er tijd voor een spelletje. In Turkije werden de 5000 jaar oude pionnen van een of meerdere bordspellen, opgegraven. Bij elkaar gaat het om een set van 49 gepolijste stukken in allerlei vormen en kleuren: van varkens en honden tot piramides en kogelvormige stukken.

De onderzoekers denken dat de pionnen behoren tot een ingewikkeld soort schaakspel. Binnenkort hopen ze uit te vogelen welke strategie bij dit spel van toepassing was, lieten ze weten op het International Symposium of Excavations, Surveys and Archaeometry waar ze hun bevindingen presenteerden.

Maar behoren alle stukken wel tot één spel? Nee, denken sommige andere wetenschappers. Voor het schaken 1500 jaar geleden voor het eerst opdook, waren er namelijk geen bordspellen die twee of meer soorten pionnen gebruikten. Zo waren het 5500 jaar oude Egyptische spel Senet en de Royal Game of Ur, dat 4500 jaar geleden in Mesopotamië werd gespeeld, vrij simpele spellen. Mogelijk zijn de gevonden stukken dus afkomstig van meerdere van dit soort bordspellen.

Foto: Haluk Saglamtimur /Ege University, Izmir, Turkije