Studie: seks en liefde verschillend


Wat de Viva en de Cosmo ook zeggen, diep in je hoofd zijn liefde en seks twee aparte dingen.

Er zijn behoorlijk wat studies geweest naar wat er allemaal in je hoofd gebeurt terwijl je naar plaatjes of filmpjes van naakte mensen kijkt. Er is ook onderzoek gedaan naar liefde en de effecten daarvan op je hersens. Gek genoeg is er alleen nog nooit gestudeerd op de verschillen tussen deze twee zaken. Tot nu.

De universiteit van Genève (Zwitserland) bekeek twintig eerdere studies naar de hersens en concludeerde dat lust zit in de basale ganglia, een deel van de hersens waar ook honger en angst zetelt. Lust is daarmee een zeer basaal gevoel voor mensen. Bij hevige liefde gebruiken we juist de insula, het deel van de hersens dat juist meer complexe emoties verwerkt.

Toch hebben beide gebieden wel (en dus liefde en seks) wel wat met elkaar te maken. Soms wordt hersenactiviteit ‘doorgegeven’ van het ene deel van de hersens naar het andere. Wat begint als lust, eindigt als heftige liefde en omgekeerd, zo zagen de Zwitsers. Zij denken dat mensen door dat doorgeven monogaam kunnen zijn en paren vormen. Dankzij de activiteit van de insula kunnen we zelfs gevoelens hebben voor iemand die er niet is. Bij seks is dat moeilijker omdat de basale ganglia meer directe stimulans nodig hebben. Een naakte persoon in je bed bijvoorbeeld.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter