Studie naar antisemitisme


Kwestie van goede timing: universiteit TU Berlijn (Duitsland) begint een drie jaar durend onderzoeksproject naar antisemitisme. Aan het project zullen vooral linguïsten meedoen, die in het bijzonder zijn geïnteresseerd wanneer kritiek op de staat Israël doorslaat naar jodenhaat. Daartoe zullen ze vooral uitingen op internet volgen, omdat mensen zich daar meestal flink laten gaan.

De onderzoekers hebben ook al aangegeven waar ze in het bijzonder op zullen letten. Dat zijn moderne uitingen van kritiek op de joodse staat die steunen op ouderwetse vooroordelen. Zo is deze dagen op veel spandoeken te lezen dat de staat Israël een ‘kindermoordenaar’ is.

‘In de Middeleeuwen werden veel joden ervan beschuldigd kinderen te ontvoeren om ze vervolgens ritueel te vermoorden. Vandaag de dag wordt dat op Israël geprojecteerd, dat men opzettelijk kinderen zou vermoorden’, aldus onderzoekster Linda Giesel.

De onderzoekers zullen het vooral moeilijk krijgen om gerechtigde kritiek op Israël te onderscheiden van blind antisemitisme. Ze zullen daartoe de 3D regel gebruiken: is er sprake van demonisering, de-legitimering en een dubbele standaard? Onder dat laatste wordt bijvoorbeeld verstaan het oproepen tot een boycot van Israëlische waren vanwege schendingen van de mensenrechten, terwijl een land als Iran de mensenrechten nog veel erger schendt, maar niet in het brandpunt van de kritiek staat.

Bij een eerder project rond dezelfde thematiek heeft de TU Berlijn gemerkt dat conflicten in het Midden-Oosten vaak slapend antisemitisme naar de oppervlakte brengen. Daarbij uiten mensen zich in termen die een halve eeuw geleden ook door de nazi’s werden gebezigd, aldus de onderzoeksleidster.